AED
Wist je dat...Elke week 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis getroffen worden door een hartstilstand. Jong, oud, man, vrouw: iedereen kan een hartstilstand krijgen. Op dit moment overleeft maar 5 tot 10 procent van de slachtoffers!
Snelle en doeltreffende hulp van omstanders is van levensbelang. Maar diezelfde omstanders moeten wel weten dat de eerste 6 minuten bij een hartstilstand cruciaal zijn én weten wat er moet gebeuren. De overlevingskans van slachtoffers van een hartstilstand wordt dan 50 tot 70 procent.
Wat is een AED?
Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een compact en makkelijk te bedienen apparaat dat door middel van elektrische schokken het hartritme weer op gang kan helpen (defibrillatie). In combinatie met een snelle alarmering van 112 en directe reanimatie kunnen er dus levens gered worden. Iedereen in Nederland kan en mag een AED gebruiken.
Deze AED geeft met een duidelijke stem heldere instructies. De meeste AED's kunnen indien nodig je ondersteunen bij het reanimeren.
Let op: Je kunt een AED alleen gebruiken in combinatie met reanimatie!

Hoe herken je een hartstilstand?
Iemand die getroffen is door een hartstilstand is bewusteloos. Het slachtoffer ademt niet meer en reageert niet wanneer hij of zij wordt aangesproken en voorzichtig aan de schouders wordt geschud.
De ademhaling controleer je door het hoofd een beetje naar achteren te duwen en de kin omhoog.
Je voelt met je wang en luistert aan de mond. Als je na tien seconden geen adem constateert, handel dan direct en neem de volgende 3 stappen:

- Bel 112,
- Begin onmiddellijk met hartmassage en beademing,
- Met een AED (Automatische Externe Defibrillator) het hart een of meerdere krachtige stroomstoten toedienen.
Een AED is eenvoudig te bedienen. Sterker nog: gesproken opdrachten helpen je om het apparaat op de juiste manier te gebruiken. Zodra je de AED opent of aanzet, begint een stem je te vertellen wat je moet doen. Je plaatst twee plakelektroden op de ontblote borstkas van het slachtoffer. De elektroden registreren of er hartactiviteit bij het slachtoffer is en of er al dan niet een schokopdracht moet komen. In een groot aantal gevallen zal de AED opdragen om door te gaan met reanimeren.
Hoe herken je een AED?
Je kunt een AED herkennen aan het onderstaande pictogram.

Basisregels voor gebruik AED
Gebruik de AED alleen in geval van een hartstilstand.
Krijgt iemand een hartstilstand, neem dan de volgende stappen:
- Let op gevaar. Ga na wat er is gebeurd en daarna wat iemand mankeert. Leg het slachtoffer op de grond en maak ruimte.
- Probeer te achterhalen wat er gebeurt is. Heb je zelf geen EHBO, vraag dan of iemand EHBO heeft in jou omgeving, geef aan wat er aan de hand is.
- Bel 112. (als het kan, vraag dan aan iemand anders om het te doen, en om vervolgens terug te komen).
- Begin onmiddellijk met hartmassage en beademing (30 om 2) en dien met een AED (Automatische Externe Defibrillator) het hart een of meerdere krachtige stroomstoten toe. Je activeert een AED door op de groene Startknop te drukken. Luister goed naar de instructies.
- Stuur iemand om de ambulance op te wachten.
- De AED zit meestal in een wandkastje (tegen de stof). Dit kastje zit niet op slot.
- De AED laat middels een knippert lichtje, zien dat hij stand-by staat.
- De accu van de gaat ongeveer 5 jaar mee. Als de accu leeg raakt zal er een akoestisch signaal afgegeven worden. Is dit het geval, neem dan contact op met de contactpersoon.
- Is een AED ingezet voor defibrillatie? Neem dan contact op met de contactpersoon.